Kestävä kehitys

Hiilijalanjäljen pienentäminen on globaalisti tärkeä tavoite

LUMIn uudet verkkosivut on avattu osoitteessa www.lumi-supercomputer.eu, jonne päivitetään viimeisimmät tiedot.

Sijoituspaikkana ekotehokas Kajaani

Hiilijalanjäljen pienentäminen on globaalisti tärkeä tavoite, johon voidaan vaikuttaa EuroHPC:n koneiden sijoituspaikalla, sillä supertietokoneet kuluttavat runsaasti sähköä. Kajaanin etuina ovat uusiutuvan energian käyttö sekä mahdollisuus lämminvesijäähdytykseen, jonka ansiosta hukkalämpöä voidaan hyödyntää Kajaanin kaukolämpöverkossa ja siten vähentää kustannuksia ja hiilijalanjälkeä. CSC:n datakeskuksen etuna on myös vesivoimalla tuotetun ympäristöystävällisen ja edullisen sähkön riittävä saatavuus. Itse asiassa, datakeskuksen kokonaishiilijalanjälki on kaiken tämän ansiosta negatiivinen.

Kajaani sopii erinomaisesti datakeskuksille

CSC:n Kajaanin datakeskus sijaitsee teollisuuskeskittymässä Renforsin rannassa. Alue on aikanaan rakennettu raskaan teollisuuden käyttöön, ja sopii erinomaisesti myös datakeskusekosysteemien luomiseen. Sähköverkko on erittäin toimintavarma ja kustannustehokas. Tämän ansiosta Kajaanin datakeskus on hyvin mukautettavissa suuria laitteistoasennuksia ja -laajennuksia tai muita potentiaalisia infrastruktuureja varten. Myös datakeskuksen luotettavat ja nopeat tietoliikenneverkot on suunniteltu suurteholaskentaa varten. Lisäksi Kajaaniin on mm. Kajaanin ammattikorkeakoulun myötä keskittynyt data-analytiikan osaamista ja lukuisia ICT-alan yrityksiä.

Miksi Kajaanin datakeskus on ihanteellinen paikka supertietokoneille?

  • Tilaa riittää: 2200 m2 varattuna, laajennettavissa 4600 m2:iin
  • 100% uusiutuvaa energiaa saatavissa aina 200 MW:iin saakka
  • Hyvin luotettava sähköverkko: yksi sähkökatko viimeisen 37 vuoden aikana
  • Vapaajäähdytys mahdollista ympäri vuoden
  • Mahdollisuus laitteiston tuottaman hukkalämmön hyödyntämiseen Kajaanin kaukolämpöverkossa
  • Tämä vähentää energian kokonaiskustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä – CSC:n datakeskuksella onkin negatiivinen hiilijalanjälki -13500CO2eq/vuosi
  • Erittäin kyvykkäät tietoliikenneyhteydet: datakeskus on osa pohjoismaista runkoverkkoa
  • Korkeat tietoturva- ja turvallisuusstandardit.